Agrifac - Wereld record spuiten

wereld record spuiten met Agrifac Condor Endurance in Australie

Capaciteit, capaciteit, capaciteit! 

Agrifac Condor Endurance verpulvert twee wereldrecords spuiten in Australië

Opnieuw bewijst de Agrifac Condor Endurance een capaciteitsmonster te zijn door het vestigen van twee geweldige nieuwe wereldrecords. Op de boerderij van Karolyn, Tony en Brendan Mason, zo’n 35 km ten oosten van Perenjori in West-Australië wordt op 2 maart geschiedenis geschreven. De Condor Endurance bespoot 2.638 hectare in non-stop 24 uur. Een gemiddelde van bijna 110 ha per uur! Er was zelfs één uur waarin de machine ruim 150 hectare spoot, het tweede record.

record map world spuit record spuiten condor endurance agrifac australia

De Mason's bezitten een 51 meter Condor Endurance. Hun bedrijf is gevestigd aan de rand van de Midwest regio, slechts omgeven door bush en zoutmeren. “Het is een efficiënte onderneming en we waarderen het enorm dat zij een dergelijk evenement wilden steunen. Er zijn maar weinig mensen in deze tijd van het jaar die bereid zijn midden op de dag met hoge temperaturen te spuiten. Ze halen altijd goede resultaten met de gewassen waarop zij spuiten (eerste groeifasen, voornamelijk kleine planten) zelfs bij 40°C en weinig water. Aanvankelijk waren we van plan om 50 liter/ha te gebruiken, maar Tony en Brendan besloten – gezien de condities van die dag - om dit terug te brengen tot 40 liter/ha en het extra voordeel van het HighTechAirPlus (HTA) systeem te pakken", zegt Mark Slater, die de Agrifac vestiging in Australië leidt. Hij benadrukt dat water schaars is in dit gebied met een jaarlijkse neerslag van gemiddeld 270 mm.

Agrifac had weinig voorbereiding in de aanloop naar het evenement. De demonstratiemachine, een 48 meter Condor Endurance met HTA was een week vóór de recordpoging in de buurt en na een paar telefoontjes was het hele gebeuren geregeld. De timing was goed en de Mason's waren enthousiast om mee te helpen bij de poging een nieuw wereldrecord voor 24-uur spuiten te vestigen. Het doel was om het vorige record van 1.032 ha te kloppen.

wereld record spuiten agrifac condor endurance

Woensdagochtend jl. om 03.00 uur vertrokken Mark en zijn broer Ben vanuit Perth en bereikten om 07:30 uur het bedrijf van de Mason’s. Mark prepareerde de machine, terwijl Ben begon met het in kaart brengen van de veldgrenzen en voor een snelle teambriefing zorgde. Om het officieel te maken was Jim Gilmour aanwezig, een lokale JP. De rol van een vrederechter (JP) in Australië is om op te treden als onafhankelijke en objectieve getuige bij officiële en juridische kwesties. Jim was blij met zijn rol in dezen en liet op 1 maart om precies 12:00 uur zijn arm zakken voor de start. Om middernacht (dus 12 uur later) was al 1.376 ha bespoten.

Het record is extra bijzonder aangezien de velden niet allemaal strak qua vorm en soepel begaanbaar waren. Mark: "We hadden een beetje van alles, bomen, elektriciteitspalen, krappe bochten, geleidelijke hellingen en hobbels. We wilden het zo echt mogelijk te maken. In totaal waren er 15 velden met zo’n 10 minuten rijden tussen de twee blokken. Ik reed midden in de nacht het verkeerde veld in, wat ons wat extra tijd heeft gekost!"

wereld record spuiten agrifac condor endurancewereld record spuiten agrifac condor endurancewereld record spuiten agrifac condor endurancewereld record spuiten agrifac condor endurance

Brendan Mason en Drew Fraser waren verantwoordelijk voor het bedienen van de waterwagen om de spuit draaiende te houden. Ze hebben fantastisch werk geleverd. Inclusief voorbereidingen was het hele team minstens 30 uur zonder slaap in touw geweest, toen de klok om precies 12 uur ’s middags op 2 maart stopte en Jim kon beginnen met het opnemen van de totale oppervlakte. De resultaten:

Machine – 48 meter Agrifac Condor Endurance met HighTechAirPlus

 • 2.638 hectare
 • 110 ha/uur gemiddeld
 • Beste uurgemiddelde: 150,46 ha
 • Gebruikt aantal liters: 105.520
 • 40 liter/ha, bij medium druppel grootte HTA
 • 15 velden
 • 13 keer machine bijgevuld
 • 11 minuten gestopt per vulling
 • Gemiddelde spuitsnelheid van 25 km/uur

Agrifac is oprechte dank verschuldigd aan:

 • De familie Mason voor hun overweldigende steun en gastvrijheid, Karolyn voor het verstrekken van fantastisch eten en koffie om de crew gaande te houden, Tony en Brendan voor de planning en het bedienen van de waterwagen.
 • Drew Fraser voor het rijden en Brendan Mason voor het aflossen van de chauffeur
 • Mark Slater van Agrifac voor de organisatie van het evenement
 • Ben Slater voor de ondersteuning van Mark, de planning, het in kaart brengen van de grenzen en het vastleggen van het evenement met prachtige drone beelden
 • Jim Gilmour voor de officiële waarneming
 • Vantage, WA voor het leveren van Trimble hardware
 • Central Wheatbelt Imports voor het leveren van de verlichting
 • Iedereen bij Agrifac voor hun steun

Mark kan nog steeds niet geloven wat er gebeurd is: "Agrifac heeft het echt voor elkaar gekregen, en hóe..... geweldig!"

keyboard_arrow_rightMeer lezen over de Condor Endurance

keyboard_arrow_rightCondor brochure aanvragen

 

Video: Agifac Condor Endurance smashes world record spraying in Australia

 

wereld record spuiten agrifac condor endurance

 

Copyright © 2016 Agrifac Machinery BV. Alle rechten voorbehouden.